top of page

Wat is Orthomoleculaire Therapie?

De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor en tweevoudig Nobelprijswinner Linus Pauling. Het woord 'orthos' komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. 'Moleculair' verwijst naar de structuur van de moleculen. Bij elkaar betekent het 'juiste moleculen'.

Het inzicht, dat voeding een geneeskrachtige werking heeft, was al bij Hippocrates (460-370 v. Chr.) bekend, vanwege zijn uitspraak: “Let food by the medicine and medicine be thy food ”.

Aan de basis van Orthomoleculaire geneeskunde ligt wetenschappelijk onderzoek, er wordt zoveel onderzoek gedaan naar voedingsstoffen en de positieve-negatieve effecten op ons lichaam dat het eigenlijk niet meer ‘alternatief’ te noemen is. Deze vorm van geneeskunde is dan ook een mooie aanvulling op de reguliere geneeskunde.

In de orthomoleculaire geneeskunde kijkt men op cel- en molecuulniveau welke voedingsstoffen een positieve- en negatieve invloed hebben. Hiermee worden voedingstoffen bedoeld zoals: vitaminen, mineralen, kruiden, aminozuren, vetzuren en koolhydraten. Orthomoleculaire geneeskunde gebruikt dan ook alleen middelen die bekend zijn voor het lichaam. Middelen waar wij als mens altijd vanuit de natuur toegang tot hebben gehad en nu, door de moderne maatschappij vaak alleen nog synthetisch verkrijgbaar zijn. 

Tijdens een orthomoleculair consult  gaan samen kijken hoe we voeding, voedingsstoffen, beweging, ontspanning en andere leefstijl-interventies kunnen inzetten bij behandeling en preventie van jouw klachten.

 

bottom of page